Uzaklaştırma Kararı

Uzaklaştırma Kararı

Uzaklaştırma Kararı Uzaklaştırma Kararı Uzaklaştırma Kararı, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında tüm şiddet mağdurları için koruma ve önleyici tedbirler düzenlenmiştir. Uzaklaştırma Kararı, Buradaki şiddet terimi psikolojik, hatta ekonomik veya fiziksel olabilir; yasal erişimden yararlanacak şiddet mağdurları kadın, erkek, çocuk ve LGBTQ+ dahil olmak üzere toplumdaki herhangi bir birey […]

Uzaklaştırma Kararı

Uzaklaştırma Kararı

Uzaklaştırma Kararı, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında tüm şiddet mağdurları için koruma ve önleyici tedbirler düzenlenmiştir. Uzaklaştırma Kararı, Buradaki şiddet terimi psikolojik, hatta ekonomik veya fiziksel olabilir; yasal erişimden yararlanacak şiddet mağdurları kadın, erkek, çocuk ve LGBTQ+ dahil olmak üzere toplumdaki herhangi bir birey olabilir.

Uzaklaştırma Kararı; 6284 sayılı Kanun, tüm şiddet mağdurlarına ve haklarını savunan avukatlara geniş haklar sağlamaktadır. Uzaklaştırma Kararı

Haklarını Öğren, Bilinçlen: Çaresiz Değilsin!

​Tüm vatandaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Türk Medeni Kanunu, Türk Ceza Kanunu, 6284 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat ile korunmaktadır. Avukatlar ve polis ve jandarma gibi kolluk kuvvetlerinin de bahsettiğimiz mevzuata uygun hareket etmek ve kanunlar çerçevesinde görevlerini yerine getirmekle ilgili görev ve sorumlulukları bulunmaktadır.

Şiddet mağdurları haklarını bilirlerse ve bu hakları kimden ve nasıl talep edebileceklerini anlarlarsa, haklarını savunmak için yasaların verdiği yetkileri kullanma hakkına sahip olabilirler..Uzaklaştırma Kararı

6284 Sayılı Kanunun Amacı

​6284 sayılı Kanunun amacı, şiddet mağduru veya şiddete uğrama riski bulunan kadın, çocuk, aile bireyleri ve ısrarlı ısrarlı takip mağdurlarını korumak ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi için alınması gereken tedbirleri düzenlemektir.

Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır

​Durdurma kararı, 6284 sayılı Kanun’da yer alan koruma ve önleme tedbirlerinden biridir. Bu kararın nasıl alınabileceğinin bilinmesi şiddet mağdurları için tek başına yeterli olmayıp, hukuk sistemi ve uygulama kuralları birlikte değerlendirilmelidir; Bu konuda sivil toplum kuruluşları ve barolar ile iletişime geçerek konu hakkında bilgi alabilir, alanında uzman bir avukatın profesyonel hukuki desteğinden yararlanabilirsiniz.Uzaklaştırma Kararı

Ancak, araştırma yapmaya veya hukuki tavsiye vermeye vaktinizin olmadığı durumlarda ve acil durumlarda polis veya jandarma gibi kolluk kuvvetlerinden koruma talep edebilir veya yerel makam veya aile mahkemesi hakimine başvurabilirsiniz. Uzaklaştırma Kararı

6284 sayılı Kanunda yer alan Koruyucu Tedbir Kararları

​ İhtiyati tedbir kararları, mülki amir (illerde vali, ilçelerde kaymakam) veya hâkimler tarafından alınabilen kararlar olup aşağıda iki ayrı başlık altında incelenmektedir:Uzaklaştırma Kararı

Mülki Amir Tarafından Verilebilecek Koruyucu Tedbir Kararları

Mahalli idarenin, yani illerde vali, ilçelerde kaymakam tarafından verilebilecek koruma tedbirleri şunlardır:

Şiddet mağduru için ve gerekirse yanındaki çocuklar için bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma sağlamak.

Diğer kanunlar kapsamında sağlanacak yardımlara halel getirmeksizin, şiddet mağdurlarına geçici mali yardım sağlanması.

Psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunmak.

Hayatı tehdit eden bir durum söz konusu olduğunda ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma sağlanır.

Korunan kişinin çocuğu varsa çalışma yaşamına katılımını desteklemek için gerektiğinde dört ay, çalışıyorsa iki ay ile sınırlı olmak üzere, her yıl belirlenen aylık net asgari ücretin yarısını geçmemek kaydıyla. on altı yaşını doldurmuş olanlar için Bakanlık bütçesinin ilgili düzenlemesinden belgelenmek şartıyla kreş sağlanması. Uzaklaştırma Kararı

Gecikmenin sakıncalı olduğu durumlarda, şiddet mağdurlarının uygun barınma ve geçici koruma altına alınmasına yönelik 1. ve 4. maddelerde yer alan tedbirler de ilgili kolluk amirlerince alınabilir. Kolluk amiri, belgeyi en geç karar tarihini izleyen ilk iş günü içinde mahalli idarenin onayına sunar. 48 (kırk sekiz) saat içinde yerel yönetim tarafından onaylanmayan önlemler otomatik olarak kaldırılır.

Hakim Tarafından Verilebilecek Koruyucu Tedbir Kararları

6284 sayılı Kanun kapsamında korunan kişiler hakkında aşağıdaki koruyucu tedbirlerden veya uygun görülecek benzeri tedbirlerden bir veya birkaçına hâkim tarafından karar verilebilir:

İşyeri değişikliği.

Kişi evli ise müşterek yerleşimden ayrı bir yerleşim yeri belirlenmesi.

22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yer alan şartların varlığı ve korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması.

27/12/2007 tarihli ve 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik değişikliği ve diğer ilgili bilgi ve belgelerin, korunan kişi için hayati tehlikenin var olduğu ve diğer önlemler bu tehlikeyi önlemek için yeterli olmayacak ve ilgili kişinin bilgilendirilmiş rızasına dayanacaktır.

6284 sayılı Kanunda yer alan Önleyici Tedbir Kararları

​Şiddet mağdurlarının nitelikli bir şekilde korunması için koruyucu tedbirler olduğu kadar önleyici tedbirler de bulunmaktadır. Hakim, şiddet mağdurlarına şiddet uygulayanlar hakkında aşağıdaki önleyici tedbirlerden veya uygun göreceği benzeri tedbirlerden bir veya birkaçına karar verebilir:

Şiddet mağduruna yönelik şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya aşağılama içeren söz ve davranışlarda bulunmamak.

Ortak konuttan veya konumundan derhal çıkarılması ve ortak konutun korunan kişiye tahsis edilmesi.

Korunan kişilere, ikametgahlarına, okullarına veya iş yerlerine yaklaşmamak.

Çocuklarla kişisel ilişki kurulmasına karar verilirse, kişisel ilişkiye refakatçi eşlik etmeli, kişisel ilişki sınırlandırılmalı veya tamamen kaldırılmalıdır.

Korunan kişi, kişisel ilişki kurulmasına ilişkin şartlar saklı kalmak kaydıyla, şiddete maruz kalmamış dahi olsa, gerekli gördüğü takdirde yakınlarına, tanıklarına ve çocuklarına yaklaşmaz.

Korunan kişinin kişisel eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemek.

Korunan kişiyi iletişim yoluyla veya başka bir şekilde rahatsız etmemek.

Yasal olarak bulundurulmasına veya taşınmasına izin verilen silahların kolluk kuvvetlerine teslim edilmesi.

Silah taşımanın zorunlu olduğu bir kamu görevi yapsa bile bu görevi nedeniyle zimmete geçirilen silahı kurumuna teslim eder.

Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmamaları veya bu maddelerin etkisi altındayken korunan kişilere ve yerlerine yaklaşmamaları halinde, hastaneye yatış dahil muayene ve tedavilerini yapmak, bağımlılık vakası.

Muayene veya tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve tedavi sağlamak.

Gecikmenin sakıncalı olduğu durumlarda 1, 2, 3 ve 5 inci maddelerdeki tedbirler ilgili kolluk amirleri tarafından da alınabilir. Kolluk amiri, belgeyi en geç karar tarihini izleyen ilk iş günü içinde hâkimin onayına sunar. 24 (yirmi dört) saat içinde hâkim tarafından onaylanmayan tedbirler otomatik olarak kaldırılır.

Fail aynı zamanda ailenin geçimini sağlayan veya katkıda bulunan kişi ise, daha önce nafaka kararlaştırılmamış olmak kaydıyla, şiddet mağdurunun yaşam düzeyi dikkate alınarak, talep edilmese dahi hakim nafaka hükmedebilir.

Uzaklaştırma Kararı Alınması İçin Nasıl Bir Usul İzlenilmelidir?

​Hukuki sürecin işleyişinde şiddet mağduru kişilerin uzman bir avukatın profesyonel hukuk hizmetlerinden yararlanmalarını önemle tavsiye ederiz.

Şiddet mağduru avukat desteği alacak maddi imkâna sahip olmasa dahi, yaşadığı ildeki baroya giderek şiddet ve kadın hakları mağdurları ile çalışan kurul ve komisyonlardan destek alınabilir ve adliyeden adli yardım talep edilebilir. Ayrıca şiddet mağdurları üzerinde çalışan STK’lardan da yardım alınabilir.

Şiddet mağduru kimseden yardım alamasa dahi karakola veya savcılığa giderek suç duyurusunda bulunabilir, polis, jandarma gibi kolluk kuvvetlerine görevlerini yerine getiren yetki ve sorumluluklarını hatırlatabilir. Bu maddede 6284 ve koruma ve kaldırma talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıca kendini ifade etme kabiliyetine güveniyorsa kendisi dilekçe hazırlayarak adliyeye başvurabilir ve hakim bu konuda karar verebilir. Tekrar tekrar vurguluyoruz: Avukat desteği zorunlu değildir, maddi durumunuz olmasa da STK’lardan, barolardan ve adli yardım kuruluşlarından destek alabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ekonomik durumunuz böyle bir hizmeti vermeye yetmese bile kendinizi çaresiz ve yalnız hissetmeyin: Bulunduğunuz ildeki sivil toplum kuruluşlarından ve barolardan destek talep edebilir ya da adliyeye giderek adli yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukat

Aliye YILDIZ VARSIN

Scroll to Top